Pieczony banan z czekoladą i wiórkami kokosowymi

Ten prosty deser znam już od dawna, ale do tej pory jadałam go tylko w wersji przygotowanej na grillu. Na grilla nie mam póki co warunków, więc spróbowałam odtworzyć ten deser w wersji domowej z piekarnika.

Smakuje równie dobrze, chociaż wiadomo, że na powietrzu zawsze inaczej;) Polecam miłośnikom połączenia banana i gorzkiej czekolady na ciepło:) Wygląda może mało apetycznie (raczej jak kaszanka niż deser;)), ale zachęcam do spróbowania:)

IMG_5314

Potrzebne:

  • banany
  • gorzka czekolada (2-3 kostki na 1 banana)
  • wiórki kokosowe
  • ajerkoniak (niekoniecznie)

Banany (nieobrane) układamy na blaszce wyłożonej formą aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Banany muszą posiedzieć w piekarniku do czasu, aż zrobią się czarne (15-20 minut, w połowie czasu odwracamy). Po tym czasie nacinamy banany wzdłuż i wciskamy w całą długość nacięcia kawałki czekolady. Banany wkładamy na około 3 minuty do piekarnika (nacięciem do góry, żeby czekolada nie wypływała).

Banany po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy wiórkami kokosowymi (można tej polać ajerkoniakiem). Deser wyjadamy łyżeczką prosto ze skórki. Smacznego:)

Odpowiedzi: 1 dla Pieczony banan z czekoladą i wiórkami kokosowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Archiwum

Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Durszlak.pl

PolskieBlogiKulinarne_banner_125x125